Bike Odyssey-K.Tithorea

tithoreamtb 

Περισσότερα

MTB Γέρακας Vol.1

Bike Odyssey

Κάτω Τιθορέα Mtb Race

MTB Γέρακας Vol.2

 

Ο μονοήμερος αγώνας 1-Day North Odyssey θα ξεκινήσει από τη Σμίξη Γρεβενών και θα καταλήξει στο Μέτσοβο. Στην ουσία πρόκειται για έναν μαραθώνιο 70km περίπου που θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ποδηλατήσουν μία από τις πιο όμορφες διαδρομές ολόκληρου του 8ήμερου αγώνα. Ιδιαίτερα το πέρασμα από τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, γνωστό ως Βάλια Κάλντα, είναι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.

 

 

 

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Η περιοχή όπου διεξάγεται ο αγώνας «Bike Odyssey» περιλαμβάνει και ένα τμήμα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου της μεγαλύτερης χερσαίας προστατευόμενης περιοχής της χώρας μας.

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ιδρύθηκε το 2005 με την ΚΥΑ 23069/ΦΕΚ 639Δ’ (14/6/2005). Διοικητικά ανήκει στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών και περιλαμβάνει στα όριά του ολόκληρη την περιοχή του Ζαγορίου, περιοχές της Κόνιτσας και του Μετσόβου, καθώς και το δυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών. Η δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με την ενοποίηση των περιοχών αυτών έχει ως κύριο σκοπό τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η ιδιαίτερη οικολογική αξία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, η οποία είναι αναγνωρισμένη σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προκύπτει από το γεγονός ότι στα όρια του περικλείονται: 2 Εθνικοί Δρυμοί, ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και ο Εθνικός Δρυμός του Βίκου- Αώου, 11 περιοχές που ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών: «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000), μία περιοχή χαρακτηρισμένη ως Βιογενετικό Απόθεμα στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα, 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής και ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO. 

Ο φυσικός πλούτος του Εθνικού Πάρκου αφορά στην παρουσία πολλών ενδημικών, σπάνιων και προστατευόμενων ειδών φυτών και απειλούμενων ζώων, στα οποία περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας ενώ η μεγάλη ποικιλότητα των ειδών οφείλεται στην τεράστια ποικιλία ενδιαιτημάτων ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τη διατήρηση της ζωής.

Ισότιμη είναι και η πολιτιστική σπουδαιότητα της περιοχής την οποία προστατεύουν νόμοι και διατάγματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους, τις μονές και τους ναούς που συνθέτουν κορυφαία δείγματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, τους οικισμούς, τα δημόσια κτήρια και τις ιδιωτικές κατοικίες αντιπροσωπευτικές της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα αναρίθμητα πέτρινα γεφύρια αριστουργήματα δεξιοτεχνίας των μαστόρων της περιοχής.

Με κύρια αποστολή την διοίκηση και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ιδρύθηκε το 2002 με τον Ν. 3044 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου. Ως διαχείριση ορίζεται το σύνολο των ενεργειών και μέτρων που είναι απαραίτητα για την προστασία, οργάνωση και λειτουργία της περιοχής στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη όλων των αξιών της (οικολογικών, αισθητικών, ιστορικών, πολιτιστικών, οικονομικών κ.α.), χωρίς να παραγνωρίζεται ο κύριος στόχος που είναι η προστασία της.

Στο πολυδιάστατο έργο του Φορέα Διαχείρισης περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν την Επιστημονικής Παρακολούθησης (Monitoring) της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας του Εθνικού Πάρκου, την παροχή γνωμοδοτήσεων για έργα που σχεδιάζονται εντός της προστατευόμενης περιοχής, την επόπτευση – φύλαξη του Εθνικού Πάρκου, βάση του ετήσιου Σχεδίου Επόπτευσης - Φύλαξης και την διοργάνωση πλήθους δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης βάση του ετήσιου Σχεδίου Ανάδειξης & Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης.

Ο επισκέπτης του Εθνικού Πάρκου προκειμένου να κατανοήσει και να ερμηνεύσει την έννοια της προστατευόμενης περιοχής καθώς και να αντλήσει ουσιαστική γνώση για τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που αυτό διαθέτει πρέπει να ξεκινήσει την περιήγηση του στην περιοχή επισκεπτόμενος ένα από τα πέντε Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου που λειτουργούν στους Μαυραναίους Γρεβενών και στους Ασπραγγέλους, τη Βοβούσα, το Μικρό Πάπιγκο στο Ζαγόρι και στο Μέτσοβο. Στους χώρους των Κέντρων παρουσιάζονται εκθέματα και γίνονται προβολές για το φυσικό περιβάλλον, την μοναδική αρχιτεκτονική, την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής. Οι επισκέπτες τους προμηθεύονται δωρεάν έντυπο υλικό, ενημερώνονται, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, για τα αξιοθέατα, τις θέσεις παρατήρησης, τις πεζοπορικές διαδρομές, τα μνημεία και γενικά για τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Βike Οdyssey 2018

Parousiasi

Ακαδημίες Ποδηλασίας

LOGO SYFAGESmall

Ψηφιακή Χρονομέτρηση

banner chron

 

 

 

 

 

 

Scroll to top